Пчелинът

Нашият пчелин

Регионът

Село Горталово се намира на 15км. югоизточно от град Плевен, в близост до един от най – известните природни резервати в България, Чернелка. Тук, каньонът на едноименната река в продължение на километри е обособил живописна и изключително разнообразна флора и фауна, създаваща перфектни условия за био пчеларство. 

 

Регионът е известен с богатата си история започнала още от времената на Римската империя, обхващаща митовете и легендите за Крали Марко и Шишмановите войници и достигаща до героичната кончина на майор Горталов в Плевенската епопея на Руско–турската война. 

В продължение на 7 километра този еко кът е притегателна точка за туристи от всякакви националности дошли да разгледат забележителности, като чудноватата скала Цепен камък, пещерата Царева дупка, древния кладенец Провъртеник, останките от Латинското градище или античната част от римския път „Сердика.“ 

Биоразнообразието в местността се характеризира с 200 вида птици, 9 вида риби, 5 вида земноводни и най – голямата популация в региона на снежно кокиче. В допълнение, известните карстови извори „Баба Радица,“ „Бъбля“ и „Капчука“ затвърждават популярността на Чернелка като един истински природен феномен. 

Нашият пчелин

Гористи терени и пасища, с преобладаващи липа и акация опасват пчелина на „Райски мед“ в радиус от 2 километра придавайки база за неповторимия вкус и аромат на крайния продукт. Километрични необработваеми площи предлагащи многообразие от медоносни растения с различен ботанически състав и време на цъфтеж пък ни предоставят възможност за беритба през различни сезони като най – ранният нектар постъпил в клетките на восъчните пити е мановият. Върба, клен, бяла акация, бяла детелина, липа, мента, гледичия, кориандър, босилек, къпина, шипка, девесил, червена боровинка, живениче, мащерка, маточина, риган и други са част от билковия букет достъпен за паша на нашите пчели. 

„Райски мед“ е полифлорен, био сертифициран продукт, свободен от замърсители, с високо качество по отношение на физико-химичните си и биологични показатели. Нашите пчелни семейства се захранват със собствен мед без да се третират с антибиотици или мравчена и оксалова киселина срещу вароатоза. Питите ни се подменят периодично с цел да се избегне привнасяне на болести и зарази в кошерите, а девственият терен наоколо е обезопасен от пръскане с пестициди и изкуствени торове. Към всеки кошер, ние разполагаме с дневник обозначаващ периодичните прегледи, на които е подложен във времето.

Билковото разнообразие, характерно за един от най – живописните региони на България в колаборация с нашия опит и традиции в пчеларството роди името „Райски мед.“ До Вашата маса достига продукт с отличителен вкус и нотка чистота от най – дълбоките недра на природата.

Scroll Up